Ősz

Bánatosan nézett fel a fára.
Alulról szúrta, nagyon szúrta valami, de nem tudott moccanni sem.
Szállt ki belőle az élet.
Egyre homályosabban, elmosódottan látta a fa törzsét, mire rájött, hogy sír.

Siratta rövidke kis életét.

Eszébe jutott az a robbanó életvágy, amikor áprilisban  az élettől duzzadó rügyből hirtelen kifakadt és spirálban sodorta ki a halványzöld levélkéjét, mely pár hét alatt megerősödött és érett zölddé vált.
Meg is nőtt közben, és illegve ringatózott az ágon, kihívóan méregetve a többi társát. Mindig is többnek, szebbnek és erősebbnek képzelte magát a többieknél.
Viharos szelek jöttek, fázott sokat. Áztató, langyos esők táplálták egyre nagyobbra, és szebbre. Büszkén hajladozott, élvezte az életet.

Aztán jött a perzselő nyár, a melegtől felkunkorodott a széle, helyenként szinte megégett. Ekkor már nem gondolta azt, hogy ő a legszebb és a legjobb, csak túl akarta élni ezt a gyötrő hőséget.

Ki gondolta volna akkor, hogy jön az ősz, a melengető napsütés, a hajnali fagyok. Az erős zöldje lassanként barnáspirossá, majd sárgává vált, a végén egészen áttetsző lett. Meglepve szemlélte teste átváltozását, nem ismert magára. Nem tudta, miért történik mindez vele.
Ahogy óvatosan körbenézett, látta, hogy a többiek is a szivárvány minden színében játszanak, bár az élénk zöld mintha kikopott volna mindegyikükből. Büszkesége is megtört. Összekunkorodott picire.

Egy jöttment szellő ledöntötte a lábáról, olyan kis semmilyen pedig, nem is értette, ahogy lassan lebucskázott a mélybe, távol az ágtól, a jó kis lakhelyétől, amit úgy szeretett, amire olyan büszke volt.

Az erő lassan kiszállt belőle, ahogy mindez végig gondolta.
Hirtelen valami nedves csöpögött rá. Felnézett. Egy kutya fenekét látta, majd az gyorsan elszaladt.
Hát, nem a béka feneke, hanem egy kutya feneke alatt vagyok.
Vicces és megalázó....gondolta és kényszeredetten elhúzta a száját.

Megmozdult alatta valami. Már el is feledkezett róla, hogy végig szúrta, mióta lecsónakázott a fáról.

A süni gyorsan beszaladt a bokorba hátán a haldokló halványsárga falevéllel.


Megjegyzések