No mercy

Hogyan jutottam el ide?- töprengett Lilla hasán nyugtatva kezét. 

Késő délután volt, párás, meleg, fülledt nyári délután. 
Nemrég jöttek fel a tóról, a kicsik még csuromvizesen viháncoltak a verandán. Mégis csak van eleve elrendeltség, valahol mélyen érezte, hogy nekik ez volt a sorsuk, együtt élni, gyerekeket nevelni. 
Boldognak lenni. Örökre.

Hosszú és nehéz út vezetett ide. Ő volt a kivételezett, az elkényeztetett kislány, részben azért, mert hallássérült volt, veleszületetten, részben azért, mert apja a Társaság nagyhatalmú feje volt. 

Mégis annyi nehézség állt a boldogsága útjába, hogy ha ezt előre tudta volna, biztosan nemet mond Olivérnek, aki pedig gyerekkorától a legjobb pajtása, bizalmasa, kedvese volt. Hiszen együtt nevelkedtek fel, először együtt fedezték fel a folyóparti löszfalakban a fecskefészkeket, együtt hintáztak a liánokon a vízbe csobbanva nagy viháncolással.

Olivér volt az, aki megtanította őt arra, hogy kell szőrén megülni a lovat, és szerzett neki titokban egy aranyos kis szőrgombolyagot, egy kiskutyát, és csempészte be a kis leányszobájába. Ő volt neki a bátyja és a barátja is egyben. Vakon nézett fel rá, imádta és csodálta. És Olivér soha nem adott rá okot, hogy kételkedjék a jóindulatában, a tisztaságában és az őszinteségében.

Hogyan történhetett meg mégis a pálfordulása?
Miért sározta be úgy a jó hírét, miért élt vissza a bizalmával? 
Miért? Miért?..most csak ez visszhangzott az agyában.

A gyerekek visongása erősödött, gyorsan kiszaladt a verandára, megnézni, mi történt.

Egy idegen állt az ajtóban, egy idős férfi, botjára támaszkodva, nehézkesen állt. Hosszú, de ápolt, ősz szakálla volt, jó minőségű, de kopott nyakú rövid ujjú ing, kilátszott inas, szőrös karja. Botja szépen kidolgozott, a vége papagájfejben végződött, szépen faragva. Látszott, hogy használatban van mindennap.

A gyerekeket maga mellé parancsolta, elcsendesedtek. 
Mintha megérezték volna, hogy valami történni fog. 
Ő is feszengett, de erőt vett magán és bátran , szépen csengő hangon megkérdezte:

-          Miben segíthetek Önnek? Kit keres?

-          Pálos Lillát keresem. 

Megjegyzések